Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014


               ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΡΔΟΠΑΤΗ  

                                       ( ΑΜΕΡΙΚΗ ) 

                                  του Θανάση Βαλτινού                                   
 Θέμα του βιβλίου είναι η μετανάστευση. Κεντρικός ήρωας ο Ανδρέας Κορδοπάτης, ένας νέος που η φτώχεια τον αναγκάζει να αφήσει την πατρίδα του και να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή στην Αμερική, στις αρχές του 20ου αι.
Μια αρρώστια στα μάτια  θα του δημιουργήσει πολλά προβλήματα και το ταξίδι θα ματαιωθεί δυο φορές. Προσπαθεί για τρίτη φορά και  καταφέρνει να φτάσει στην Αμερική μετά από ένα δύσκολο ταξίδι. Στη Νέα Ορλεάνη όμως, όπου αράζει το πλοίο, τον βγάζουν πάλι “σκάρτο” και πρέπει να γυρίσει πίσω. Εκείνος το σκάει από τους φύλακες και μένει στην Αμερική, αλλά ζει μόνιμα με το φόβο του λαθρομετανάστη.
    Διασχίζει τη χώρα, ασχολείται με διάφορες δουλειές αλλά τελικά τον αναγκάζουν να ξαναγυρίσει στο χωριό του.
    Θα επιστρέψει άραγε στην Αμερική;

  Μας άρεσε πολύ ο προφορικός χαρακτήρας της αφήγησης, αφού ο Κορδοπάτης διηγήθηκε ο ίδιος τις περιπέτειές του στο συγγραφέα. Όλες οι ταλαιπωρίες που πέρασε  δικαιολογούν τον τίτλο “ Συναξάρι”.
  Μας συγκίνησε το ενδιαφέρον και η βοήθεια που προσέφεραν στον ήρωα οι συντοπίτες του. Εντυπωσιαστήκαμε από την αποφασιστικότητα και την επιμονή του να φτάσει στην Αμερική, με την πεποίθηση ότι η ζωή εκεί είναι καλύτερη. Μάθαμε πως ποτέ δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω ό,τι κι αν γίνει.
  Ήταν ένα πάρα πολύ ωραίο βιβλίο και ανυπομονούμε να διαβάσουμε και τη συνέχεια! (ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ)
   Σας το προτείνουμε!!!                                                      
                                                               ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
(Αριτζόγλου Μαρία Α1, Κολυβά Αναστασία Α1, Καούκης Παναγιώτης Α3, Κεραμάρη Σοφία Α3, Κοσμά Σπυριδούλα Α3, Κυριακόπουλος Απόλλων Α3 Μαργαρίτη Μαρία Α3, Μπλανα Γρηγορία Β2, Πασχαλινόπουλος Μανώλης Β2,  ΚουρπάΜαριάννα Β3, ΜαγγανάςΠέτρος Β3)